2011. szeptember 23., péntek

Az intelligens ember

"Az emberek ritkán buknak el, inkább csak felhagynak a próbálkozással"
Dan Millman

Sajnos ez nagyon igaz sokunkra. Ha nehézség támad vagy kicsit szenvedni kell az eredményért, akkor hajlamosak vagyunk feladni. Az okosabbak azonban, akik tudják, hogy az eredmény mindent megér, nem adják fel.

Változni kötelező! Enélkül nem lehet fejlődni és nem érdemes élni, mert a jóra való törekvés tesz minket emberré, egyébként nem különböznénk az állatoktól, akik csupán pár dolgot képesek megtenni:  Fajfenntartás, védekezés, táplálkozás, alvás.

Remélhetőleg mi ennél többre vagyunk hivatottak:) Ugyan is döntést vagyunk képesek hozni, van szabad akaratunk és intelligenciánk, amivel képesek vagyunk eldönteni, hogy melyik utat válasszuk, milyen értékrendet kövessünk. Mi, emberi lelkek szerencsés helyzetben vagyunk és  a lelkünk tisztasága a legfontosabb feladatunk.
Döntsünk felelősség teljesen az életünkről és gondoljunk meg mindent alaposan, mielőtt elhatározzuk magunkat valami felé, mert nem más a tét, mit az életünk. Nem lehet csak úgy, félvállról venni a dolgokat, majd csak lesz valahogy, mert akkor az eredmény sem lehet túl áldásos. 

Ilyen a párválasztás, a gyermekvállalás, az elhivatottságunk valami felé. Sok embert látok, aki nem tudja, hogy mennyire bajban van, mert nincs megfelelő értékrendje és nem érti a lényeget. Nincs igénye és kapacitása rá. Azonban, ha kicsit figyeli az életét és a dolgok alakulását, megnézheti mennyire sikeres és boldog, mennyire alakul az élete megfelelően. Ha nem elégedett, akkor nem árt megnézni, vajon hol rontotta el?!

Ne szégyelljük bevallani magunknak, hogy elrontottuk, mert nem késő soha rendbe hozni valamit.

Sajnos sok ember meggondolatlan és utólag kesereg. Amíg egyedül élünk, csak magunkért vagyunk felelősek, de amikor már gyerekünk is van, akkor már nem lehet fejetlenül, majd csak lesz valahogy módjára élni. Szép dolog a gyerek vállalás, ha azzal a feladattal meg is birkózunk és tudjuk, hogy képesek vagyunk példamutató szülők lenni. 

 Én mindig meg szoktam nézni, hogy valaki hogyan bánik a szüleivel. Azért, mert később bizony ő is azt fogja visszakapni, amit ő is ad.
Egy gyerek nagy gondosságot igényel. Egy gyereket nevelni kell és nevelni csak olyan ember képes, aki maga is jól nevelt. Talán a szüleinktől nem kaptunk meg mindent ennek érdekében, de akkor magunkat is nevelhetjük jó modorra, figyelmességre, empátiára, toleranciára, kedvességre. Manapság sok szülő vállal több gyereket is akár, pedig azt látom, hogy nagyon nehezen tudja a feladatát ellátni. Türelmetlen vagy épp majom szeretettel veszi körül a gyereket, aki nem érti, hogy most hogyan is kell helyesen viselkednie. Mérlegelni kell azt is, hogy a körülmények megfelelőek-e? Ideális-e egy családnak a harmonikus élethez az otthonunk?

A példamutató élet azonban a körülményektől is fontosabb. A viselkedés, amit látnak tőlünk egyértelműen minta lesz és követni fogják. (egy ideig legalábbis), aztán a gyerek is el fogja tudni dönteni, hogy mi a helyes, hiszen önálló kis emberke.

- Anya mást mond, mint amit tesz. Anya tiszteletet vár el tőlem, pedig ő sem beszél tisztelettel az anyukájával vagy az apukájával. A gyerekek nagyon érzékenyek és intelligensek, azonnal leveszik, hogy hol van a gyenge pontunk és ki is használják azt. Épp ezért azt gondolom, hogy érdemes felkészülni mindenre alaposan, ahogyan a szülői feladatokra is, mert nagyot lehet csalódni magunkban és ez nem hiányzik.
Egy egészséges társadalomban a nagyszülőknek hitelük és szavuk van. Ők  azok, akikre érdemes figyelni, hiszen jobban tudnak mindent, bölcsek. Egyszer belőlünk is nagyszülők lehetnek, épp ezért  a tudást és bölcsességet most kell alapozni és folyamatosan építgetni, hogy ne legyünk félre lökhetőek és szánalmas öregként kezeltek.

Véleményem szerint szerencsések vagyunk mi emberek, még akkor is, ha nem túl jó ez a bolygó, de mégis itt élünk és próbáljunk meg intelligens lények lenni. Akarjunk fejlődni és maradandót alkotni, értelmes és lelkesítő dolgokat teremteni, adni a gyerekeknek a legjobb tudásunk szerint és a  lelkünket tisztítani rendszeresen, minden káros dologtól.
Soha sem lehetünk elégedettek magunkkal, biztosak lehetünk, hogy nem vagyunk tökéletesek , de legyünk jók és még jobbak. 

A kedvesség és a figyelmesség mindig kifizetődő  tulajdonság lesz, bármilyen korban is élünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése