2012. augusztus 4., szombat

Érzékszerveink hangolása


Fontos az életbe az ismeretek bővítése és a képesítés. Igaz ez a párkapcsolatra is. Hogyan gondolhatjuk azt, hogy megfelelő minta, neveltetés, képzés hiányában képesek leszünk a naivitásunk és az illúziónkon túllátni? Hogy lehetnénk képesek jó döntéseket hozni önismeret és emberismeret nélkül? Hogyan tehetünk erre szert? Mit kell tennem, hogy kevésbé legyek átverhető, megvezethető és ne érezzem magam évek múltán kihasznált és eldobott tárgynak?

A családunk jó esetben nagyon szépen megtaníthatja nekünk mi az a fő vonal, erkölcs és morál, amin menni érdemes. Megtanítják a szüleink, hogy milyen a helyes férfi magatartás és hogyan kell egy nőnek viselkednie, hogy vonzó legyen. Na igen, ez lenne az ideális, de sajnos nem sok ilyen mintát láttam eddig. Így aztán magunkra utalva kell megszereznünk a tudást ehhez.


Csodás könyvek segíthetnek ebben, olyan példamutató emberek, akik az életükkel példázzák nekünk a helyes viselkedést. Nem árt ilyen emberek társaságát keresni, akik szépen élnek és amit mi is szeretnénk követni. Önismereti foglalkozások és a mély elmerülés önmagunk vágyaiban, annak helyességében és kontrollálásában.

Legtöbbünk problémája leginkább a szenvedély megélése és a vágyak kergetésében rejlik. - Szeretni csak szenvedélyesen érdemes, különben mit ér? Ha nem őrülök meg a szerelemtől, akkor már nem is érdemes folytatnom. Belebolondulok az érzésbe és annyira fontos nekem ő, hogy nélküle semmi vagyok. Ő van és semmi más.

Ilyen és hasonló mondatokat szoktam hallani és én tudom, hogy ebből bizony csalódás lesz. Az őrjítő szerelem vajon pozitív érzés? Ki akar megőrülni? - Annyira belebolondultam abba a férfiba! Vajon olyan jelző ez, ami kellemes és élhető érzéseket ad? Ki akar megbolondulni?


A csendes, de tartalmas, mély és őszinte szeretet fontosabb, mint a szenvedélyes, de pillanatnyi örömet adó kábulat. Ha megtanuljuk látni és érezni a szenvedély és a nyugodt, tudatos és harmonikus érzés közötti különbséget, akkor van esélyünk a bensőséges és tartalmas párkapcsolatra. Ha megtanuljuk kezelni az érzéseinket és kontroll alatt tartani a szenvedélyességünket, akkor nem érhet akkora csalódás minket. Ha nem csak rózsaszín szemüveg létezik számunkra, hanem az éles látásunkat elősegítő szemüveg, akkor nem lesz baj.

Amíg nem vagyunk tisztában a fogalmakkal, a nemünk és a másik nem sajátosságaival, addig tévesek lehetnek a döntéseink is. Figyeljünk az apró jelekre, halljuk meg a leghalkabb, de beszédes szavakat és legyünk nagyon érzékenyek a külvilágra. Ott van minden információ, amit tudnunk kell és aminek a birtokában sokkal elégedettebbek lehetünk az életünkkel.  
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése