2012. augusztus 9., csütörtök

Életed útja


Mindannyian kaptunk már fájdalmas csapásokat, amik sebeket hagytak. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy azokat vajon miért kaptuk? Ha az ok-okozat törvényét nézzük (karma), akkor nagy valószínűséggel mi is okot adtunk erre. Ha elhisszük, hogy rend van a világban és semmi sem történik hiába, akkor jó tudni azt is, hogy többnyire nem vagyunk teljesen ártatlanok.

Sajnos még a túlzott naivságra is azt kell mondanom, hogy hiba, hiszen bajba sodorhatod vele magad és másokat is. Akár a gyermekedet. Sok esetet látni, amikor egy nő puszta hiszékenységből rosszul dönt pl. egy férfi mellett és ezzel akár a gyermeke életét is kockáztathatja.


Mindenről tehetünk és közvetve vagy közvetlenül, de mi vonzottuk azt be. Sajnos azt szokták mondani, hogy a törvény ismeretének hiánya még nem ad mentességet a vétkedre. Hát igen, nehéz ezt olykor belátni és hajlamosak is vagyunk hárítani a vétket, pedig magunkat sokkal könnyebb megjavítani, mint másokat. A kritika - ha építő jellegű - nagyon fontos, de ezt elsősorban magunkkal jó kezdeni.

Mit rontottam el? Mit nem vettem észre vagy mit nem hallottam meg? Hol csúsztam el és mikor lett volna még jó fékezni?


Ilyen kérdések sokszor utólag hangzanak el, de ezeket meg lehet előzni. A mában érdemes élni. A MOST van, minden más nem létezik. Mi volt már nem számít és mi lesz azt nem tudjuk, de ami most van azt tudhatjuk és tehetünk is azért, hogy a jövő jobb legyen. 

Az a tudat, hogy rajtunk múlik, egyben könnyebbség és felelősség is. Ha felelősséget vállalunk a tetteinkért, döntéseinkért, figyelmetlenségünkért, akkor a felelőst kell csak számon kérned, azaz: önmagunkat. Mi tudunk jó és rossz döntéseket hozni és a fejlődésünkhöz bizony kellenek ezek a tapasztalatok. A fájdalom és a csalódás, az öröm egyaránt. 


Hogy mekkora kitérőt teszünk, milyen kanyarokat kell bevennünk, mikor fékezünk és mikor van az a pillanat, amikor gázt adunk azt nekünk kell megéreznünk. Finom szintű, apró de annál beszédesebb jelekből jobb, mint hatalmas fájdalommal járó jelekből. Mindig van segítség és ha felismered a hibát, akkor tudod orvosolni is azt. 

Vezess óvatosan, haladj biztosan a célod felé és élvezd az utazást, ami ebben a pillanatban is zajlik épp.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése