2012. augusztus 13., hétfő

Játsz-ma?


Gondolom sokan elmondhatjuk magunkról, hogy vettünk már részt párkapcsolati játszmákban, esetleg manipuláltunk vagy manipuláltak minket. Tudom, hogy milyen ez a játszma és mennyire lehet benne sérülni. A játék azt jelenti, hogy ego párbajra hívod a másikat. Veszélyes és sokszor nem is az marad alul, aki annyira irányítónak hiszi magát.

Én inkább arra inspirálnék mindenkit, hogy játszmák és manipulációk helyett adjuk önmagunkat, legyünk őszinték, de ne feledkezzünk meg az önvédő tesztekről sem. Mik ezek?

A teszt, amit ösztönösen vagy direkt, de nem árt ha a kijelölt személyen kipróbáluk, mert különben hogyan tudjuk meg, hogy ő a megfelelő ember? Csupán egy sármos arc, megnyerő tekintet, titokzatosnak tűnő viselkedés még nem elég a stabil döntéshez. A legtöbb ember védi magát és teszteli a másikat. Ki az erősebb? Ki fog irányítani? Ki törik be hamarabb és adja fel önmagát? Ki vall először szerelmet? Olyan nehéz minden esetben észrevenni, hogy játékos vagy épp játékszer vagy. Ha ismerjük magunkat, tudjuk mik az igényeink és az elvárásaink, akkor könnyebben felismerjük azt is, hogy kire van szükségünk. Ha megnyugtató és becsületes, odaadó társra vágysz, aki mellett az életed színes és biztonságos, akkor ne dőlj be a holmi olcsó és hatásvadász férfinak. 

Az a férfi, aki tisztában van magával és a vágyaival, önazonos és van önbizalma mégsem öntelt, aki nyugodt és nem hajszolja az élvezeteket az adni is mer neked. Szerelmet, szeretetet, biztonságot, hűséget...

Ha olcsó manipulációs eszközökhöz nyúlunk, ha csak eljátsszuk hogy tartásunk van és ravaszkodunk csupán, akkor az eredmény is olyan lesz. Ahogy megnyilvánulunk olyan lesz az életünk is. Mindannyian biztonságot adó és őszinte társra vágyunk, férfiak és nők egyaránt. Mégis miért olyan nehéz akkor odaadni magunkat? Miért játsszák el a férfiak a macsót, a lezser és minden nőt megkaphatok stílust, amikor valójában nem is ilyenek? Miért játsszák el a lányok a léha, könnyelmű vagy épp császárnőt, amikor megállapodni szeretnének és elmerülni a szeretetben?

Miért vagyunk mindig más szerepben, mint amiben lennünk kéne? Azért, mert  nem ismerjük eléggé magunkat, mert félünk és nem hisszük el, hogy manipuláció nélkül is megy. Ha elhiszed, hogy sokat érsz, ha nem függsz egy férfin vagy egy kapcsolaton és nem akarsz mindent egy lapra feltenni, akkor tudsz boldog is lenni. És ha boldog vagy, akkor felszabadult és könnyed. Akkor tudsz szeretetet adni és fogadni hazugságok nélkül.


 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése