2013. szeptember 2., hétfő

Szélcsend


Mikor érezzük magunkat leginkább biztonságban a tengeren? Amikor háborgó, barátságtalan,veszélyes és kiszámíthatatlan? Leginkább akkor, amikor nyugodt, hullámmentes és barátságos. Valahogy ilyennek kéne lenni az elménknek is főleg akkor, amikor valamit el szeretnénk intézni, el szeretnénk érni és főleg sikeresen. A nyugodt és lecsendesített elme hasznodra válik, míg a kontrollálatlan, csapongó károdra lesz.

Ez persze azt jelenti, hogy az elménket fegyelmeznünk kell, kordában tartani, nehogy kénye kedve szerint vezessen minket. Amikor a pároddal épp feszültség van és azt érzed, hogy most aztán tűrhetetlen dolgot tett, szeretnéd jól odamondani neki. Sokszor talán meg is teszed és akkor mi történik? Ő védekezik, támad vagy épp megszeppen. Mindenképp elindul egy olyan hangulat, amit később orvosolni kell, kezelni.

Én azt gondolom, hogy vannak hirtelenebb típusú emberek, akiknek nehéz az önkontroll és vannak eleve nyugodtabb, megfontoltabb emberek, akiknek nem nehéz elszámolni valameddig, amikor már nyugodtan és sértés nélkül tudja elmondani, amit szeretne. Én személy szerint annak a híve vagyok, hogy akkor tanítsunk, kritizáljunk, mondjuk oda, amikor nyugodtak vagyunk már és nem az indulat vezet minket. Akkor, amikor már képesek vagyunk úgy kommunikálni, hogy az ne bántó legyen, hanem kérés és vélemény, aminek kifejezése után változást várunk. Olyan megnyilvánulás, ami nem tipor senkit sem a földbe, hanem szeretet van benne és kérés, hogy ezt másként szeretnénk.

Azt szoktam mondani, hogy úgy viselkedjünk másokkal, ahogy magunk felé is elvárjuk azt. Ehhez kell egy kis fegyelem, türelem és persze a szeretet, ami nem maradhat el. Szeretve kérni és türelemmel kritizálni sokkal áldásosabb és eredményesebb még akkor is, ha annyira szeretnél néha kiabálni és veszekedni. Persze édes a kibékülés és lehet megemelt hangon is szólni, de tudatosan és nem hirtelen haragból.

A türelmes és szelíd bánásmód mindenkinek kijár és egy párkapcsolatban el is várható. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése