2013. április 18., csütörtök

Ébredj fel!Talán sokunknak ismerős lehet az a kijelentés, hogy - Én nem tehetek róla! Befolyásolt és mióta ő van, azóta nem tudom irányítani az életemet. Rossz hatással van rám, én nem ilyen vagyok! elnyomva érzem magam, de képtelen vagyok szembeszállni vele, mert...

Ilyen és hasonló mondatokat talán már mi is mondtunk vagy hallottunk. Nem könnyű stabilnak és kívülállónak lenni akkor, amikor családtag, szerető társ...rossz hatása alá kerülünk. Nehéz racionálisan gondolkodni és elhatárolódni az ostobaságtól vagy épp a számunkra nem megfelelő viselkedéstől. Nehéz egy magasabb szintről újra lemenni arra szintre, amit elvárnak tőlünk, de mi tudjuk, hogy ez már nem elfogadható. Azonban még ekkor sem könnyű lépni, de szükséges.

Hogy kinek a hatása alá kerülünk, kitől függünk azt felnőttként eldönthetjük. Egy gyereknek nem sok választása van, de felelősségteljes felnőttként már érett döntéseket tudunk hozni és meg is kell tennünk még ha olyan nehéz is olykor. Nehéz, mert aki lép és változtatni szeretne az azt jelenti, hogy fejlődik és a többiek talán ezt a tempót nem tudják tartani és nem is akarják. Ezért húznak vissza az ő szintjükre.Ha a párod nem a legjobb hatással van rád, ha a szüleid nyilvánvalóan bele akarnak kényszeríteni egy tőled távol álló helyzetbe, ha a testvéredről kiderül, hogy nem őszinte és csak kihasznál mint szeretetből nyilvánul meg, akkor el kell döntened, hogy benne maradsz vagy lépsz.


Ha maradsz azok a szabályok érvényesek, amiket ők hoznak, ha lépsz akkor viszont van lehetősége mindenkinek fejlődni.

Látunk szülőket, aki a felnőtt gyerekük utasításai szerint élnek, azonban ezek nem épp az önzetlenség és a szeretet jegyében születtek. Látunk a szülőktől érzelmileg és anyagilag is függő gyerekeket, akik bár már felnőttek még mindig nem tudnak leválni és önálló életet élve kikerülni egy esetleg nem megfelelő hatás alól. Látunk párokat, akik szenvednek egymás zsarnoki természetétől, de nem tudnak lépni, mert nincs elég erejük hozzá. Fel kell rá készülni, erőt kell gyűjteni, hinni kell magunkban és tudni, hogy képesek vagyunk önálló életre, ami a fejlődés és a szeretet erejével fog hatni ránk. Magunkat kell fejleszteni, önmagunkat kell erősíteni és figyelni a jelekre, amik ott vannak minden eseményben elrejtve vagy nem is annyira elrejtve. Talán nagyon is erős a jel csak elbagatellizáljuk, mert azt hisszük alkalmazkodni még mindig könnyebb, mint tenni valami magunkért.

Tévedés! Benne maradni azt jelenti, hogy elfogadod az elvet, mert nem tudsz jobbat. De te tudsz jobbat és meg is tudod lépni azt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése