2012. április 30., hétfő

Sorsod a kezedben


Sokat írtam már a türelemről, de azt hiszem még van mit boncolgatni ezt a gondolatot, mert azt látom, hogy ez a legnehezebb hibáink egyike.

Miért gondoljuk, hogy ha gyors eredményt érünk el és instant módon döntünk, akkor jó lesz? A gyors ételek, a gyors italok, a porból kevert és 5 perces kávék vajon annyira finomak és élvezetet adóak, mint az energiával feltöltött, kezed és szíved által készített ételek, italok? A gyors és sebtiben eldöntött kérdések, az elhamarkodott és nem elég tudatos cselekedeteink vajon milyen eredményt fognak adni? A válasz nem nehéz: amilyen az alap és a kezdés olyan a folytatás is. Amennyi életenergia és lelkesedés, tudatosság és átgondoltság kerül egy döntésbe, cselekedetbe olyan lesz a visszahatás is.

Amikor csalódás ér minket és nem találjuk még önmagunkat, amikor ezer kérdés és félelem van bennünk, akkor nem szabad újabb elhamarkodott döntést hoznunk a sorsunkat illetően. Egy döntés lehet igazán áldásos egy nehéz és átmenetinek látszó helyzetben: a jellemünk formálása. Minden más addig rizikós, hiszen ha nem tudjuk hol hibáztunk és mit kell változtatnunk a hozzáállásunkon, akkor a hiba újra fellép. Ha te nem változtatsz semmin, akkor a dolgok sem változnak.


A legfőbb hibánk véleményem szerint a türelmetlenség. Most szeretnék eredményt, azonnal oldódjon meg minden minimális befektetéssel, rögtön legyen minden úgy, ahogy megálmodtam! Miért? Mit tettünk mi ezért? És ha valóban eljön a várt esemény és ember, készen állunk arra? Meg tudjuk tartani és mi is érünk annyit már, mint az álmaink és annak tárgya? Vagyunk mi már annyira értékesek, mint az az élet, amire vágyunk?

Talán igen, talán nem. Az biztos: a jó eredményhez és elégedettséghez idő kell és olykor némi szenvedés. Mindez azért, hogy sose felejtsük el és tudjuk értékelni. Amiért megdolgoztunk és a bánataink, könnyeink vannak benne, azt sokkal jobban fogjuk becsülni és kincsként őrizni. Mi emberek hajlamosak vagyunk természetesnek venni mindent, amit kapunk, de ha tenni is kell érte az az igazi érték.

Ne féljünk a könnyektől, az egyedülléttől, a fájdalomtól és kínoktól, mert az eredmény mesésebb lesz, mint maga a fájdalom nagysága. Talán nem hiszed el, talán nem is érdekel, de attól az még úgy van. Legyünk türelmesek magunkkal, Istennel és a világgal, hogy ne kelljen újra önmagunkat ostoroznunk az elkapkodott és elsietett rossz döntéseink miatt.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése