2012. március 17., szombat

Megígéred?


Ígértél már magadnak? Fogadtál már meg valamit, amit nem tartottál be? Biztosan. Ki ne határozna el néha nagy dolgokat és nem teszi meg, mert olyan sok erőt követel. Vannak dolgok, amik talán nem is annyira lényegesek, de vannak, amik viszont elkerülhetetlenek.

Az viszont már rosszabb, ha másnak teszünk ígéretet és soha nem váltjuk azokat be. Ha van gyermekünk, akkor ez különösen érzékeny téma, hiszen a gyerekek mindent komolyan vesznek. Nem illik becsapni őket és olyan hirtelen kijelentéseket tenni, hogy: - Ha jó leszel, akkor elmegyünk fagyizni. Akkor el is kell menni. Emlékszem nekem azt ígérték, hogy ha kitűnő tanuló leszek, akkor a vidámparkban oda ülök fel ahova csak akarok. A vidámparkot csak felnőtt fejjel láttam, de az általános iskolában kitűnő voltam hatodikig. Vártam....  


Hiába. Akkor elhatároztam, hogy nem fogok olyat ígérni, amit nem vagyok képes betartani. Ez nagyon nehéz és persze én is belebuktam párszor, de aztán már csak tényleg olyan dolgokkal kecsegtettem másokat, amit meg is tudtam tartani. Nincs annál rosszabb, mint amikor vársz és vársz és nem jön a beváltás. Amikor nincs a szavak mögött semmi csak olcsó ígéret. Kárpótolni és kiengesztelni sokkal kínosabb, mint megtenni azt, amit megígértél.

Egy párkapcsolat a bizalomra épül, hiszen hogyan tudnál közös életet kialakítani valakivel, akiben nem bízol meg? Képtelenség nyugodtan élni és tervezni, ha nincs hited annak létrejöttében. Amikor csak a mézesmadzag mozog előtted csupán (vagy épp te rángatod), akkor a csalódás nagy lesz, mert soha nem lehet megfogni.

A naivitásból is fel kell ébredni egyszer és látni kell, hogy mikor vagyunk csupán langyosan tartva, de soha sem igazán komoly semmi. Olyan nesze semmi fogd meg jól érzés :) Pont ezért - mert iszonyú érzés, hogy becsaptak - nekünk is kell vigyázni arra, hogy mit ígérünk és mire vagyunk képesek valójában. 


A szavaknak van ereje, de a tetteknek még nagyobb. Sok ember nem is ígér csak egyszerűen megteszi azt, amire vágysz, amiről érzi hogy szükséged van rá. Aki szeret, aki ismer, akinek fontos vagy az mindig figyelni fog rád és nem akar csalódást okozni.  Igaz ez a szerelmedre, a kollégádra, barátaidra, szüleidre. Mindenkire. Aki szeret az nem csap be. Akinek fontos vagy az figyel rád.

Én minden apró ígéretet is komolyan veszek, ez persze kissé túlzás is, mert nagyon figyelni kell arra, hogy még a viccből ígért dolgok is beváltásra várnak nálam. Azonban igyekszem én is megtenni azt, amivel kecsegtettem valakit. Fontos a hitelem és nem szeretném eljátszani merő lustaságból vagy ami még rosszabb, számításból. Azért ígérni, hogy a látszatát fenntartsam valaminek, de nem gondolom komolyan, nem tisztességes.

Vegyük komolyan egymást és magunkat is annyira, hogy ha elhatározod, hogy teszel magadért, akkor ne várakoztasd meg magad. Ha volt egy célod, akkor tegyél érte és ne csak áltasd magad. Ha volt egy fogadalmad, akkor tedd azt meg. Jó érzés lesz, hogy sikerült valamit beváltanod az ígéretek közül.

Ígérem, hogy mindig megtartom, amit ígérek! :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése