2011. december 8., csütörtök

Betekintés önmagunkba


Miért is írok olyan sokszor az önbizalom fontosságáról? Azért, mert nem csak a munkához, de a párkapcsolathoz is elengedhetetlen. Ha nincs önbizalmad, akkor nem vagy magabiztos és nem tudsz jó döntéseket hozni ill. nem tudod jó irányba vinni az életedet.

Ha nincs önbizalmad, akkor nem tudsz adni, mert inkább neked van szükséged arra, hogy kapjál és ez passzívvá fog tenni. Félsz megnyilvánulni és olykor kezdeményezni majd, mindig csak a befogadó szerepet vállalod fel, pedig néha neked is kell valamit kezdeményezni. Nem fogod merni, mert attól félsz, hogy nem vagy elég jó. Ezért olyan fontos az önbizalom! Azért, mert nem tudsz feloldódni majd egy egyébként jónak ígérkező kapcsolatban. 

Ismerek olyan embert, aki csodás hallgatóság és nevet, ha nevettetik, beszél ha kérdezik, de önmagától soha meg nem nyilvánulna. Fél, félénk és gátlásos. Miért? Mert nem szereti eléggé magát, mert nem hiszi el, hogy ő  is képes másokat megnevettetni vagy csak egyszerűen kezdeményezni egy ölelést. 
Merjük szeretni magunkat és merjünk szembe nézni a hibáinkkal. Azokat is lehet el kell fogadni és később megváltoztatni őket, ha annyira nem szereted, de semmiképp sem hagyhatod magad félszeg kis galambként élni.

Na persze elképzelhető párkapcsolat kialakulása akkor is, ha nem vagy önbizalommal teli, de azt tudni kell, hogy a párodnak ez nehéz. Könnyebben tudsz adni és elfogadni is, ha a lelki egyensúlyod a helyén van és nem kell mindig kényszereskedni és a gátlásaiddal foglalkozni. Nagyon fontos egy párkapcsolatban a kommunikáció, az önkifejezés és a megbeszélés. Nagyon sok kapcsolatot látok, amikor nem beszélnek meg párok alapvető igényeket vagy elbeszélnek egymás mellett, sőt talán egyáltalán nem beszélnek meg semmit.


Fontos, hogy ismerd magad és tudd, hogy mire van szükséged. Ha ezt tudod, akkor az a következő lépés, hogy el is tudd mondani a párodnak. Beszélj és kérj! Egyébként nem fogja tudni és még sejteni sem mire van igényed és vágyad. Merjük a személyes problémánkat megosztani, mert egy párkapcsolatban már nincs egyszemélyes gond, ott már minden két emberre tartozik. Rád és rá! Nem kell már mindent egyedül megoldanod és nem kell cipelned olyan terheket, amik kettőtök terhe. Kérj és szólj, ha valami bánt. Hidd el, hogy megérti a kedvesed és szeretne segíteni, de ha nem tud róla, akkor nehéz lesz.

Ha két ember közösen halad egy úton, akkor néha akadhatnak problémák és nézeteltérések. Lehet, hogy nincs igazad vagy épp neki. Nagyon fontos, hogy tudj belátással élni. Belátni a hibádat, bocsánatot kéni ha vétkes vagy és jóvá tenni azt. Ha belátással élünk, akkor könnyebb orvosolni is a problémát, mert magunkba szálltunk és bocsánatot kértünk. Meg kell tenni, de ehhez kommunikálni kell és figyelni a másikra. Lényeges és soha el nem hanyagolható pontja ez a kapcsolatnak, a beszélgetés!

Ha egyedül élsz azonban, akkor van időd felkészülni és tanulni. Tanulni önmagadat és jól megnézni, hogy mik a hibák, erények és igények. Mindent, ne hagyj ki semmit sem, mert csak így leszel képes adni valakinek szeretet és figyelmet, törődést és gondoskodást. 
 
Ha nem szereted önmagadat, nehéz lesz szeretni másokat is. Ha nem tudsz örömet szerezni magadnak, nem lesz könnyű adni másoknak sem. Ha nem látod a hibáidat, nem fogod látni másokét sem reálisan. Készülj fel erre is, mint egy állás interjúra, mint egy vizsgára, mert ez is életed egyik műve lehet, miért ne lehetne ez a "Főműved"?!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése