2011. október 17., hétfő

Az önismeret labirintusában

Nehéz az önismeret útját járni, mert nagyon alapos önanalizálást igényel és az olykor fájdalmas felismeréssel jár. Azonban elkerülhetetlen, ha kiegyensúlyozott ember és társ akarsz lenni. Olyan, aki nem igazságtalan és önző, hanem harmonikus és odaadó ember. Akivel jó együtt lenni.

Amikor elkezded magad vizsgálgatni jó, ha azokban a helyzetekben kezded el, amikor épp egy nehéz szituációban vagy. Hogyan állsz hozzá és ha épp elönt a düh és a probléma a fejedre tornyosul, hogyan viselkedsz? Hogyan viselkedsz a körülötted lévőkkel és mennyire vagy másokkal toleráns? Mennyire vagy elviselhetetlen, amikor csak magadra akarsz figyelni? Lehet az is, hogy nem is történt semmi, de neked mégis rossz a kedved. Hogy viselkedsz és hogyan oldod meg?

Nézd magad, figyelj kívülálló szemével és próbáld meg észrevenni, hogy szimpatikus vagy-e magadnak. Tetszik-e az, amit látsz? Szeretnéd-e, ha veled is így viselkedne valaki?

Vannak olyan típusú emberek, akik ritkán billennek ki az egyensúlyukból (ők a szerencsésebbek), de vannak olyanok is, akiknek néha nem is kell indok arra, hogy "világvége" hangulatuk legyen. Ezeknek az embereknek meg kell tanulni magukat kezelni. A dühöt és a hisztit adott helyzetben nagyon nehéz felismerni, de erre valók a barátok :)

Ha látod, hogy pillanatok alatt megfordult a világ veled és olyan rossz kedved van, hogy az elviselhetetlen, akkor ne vedd annyira komolyan magad és azon légy, hogy minél előbb kihozd magad a gödörből. Nem jó ott egyedül kuksolni hidd el, felesleges saját magad kínozni. Inkább oldd meg, ha van mit, ha pedig kreáltál egy problémát magadnak, akkor keress jobb elfoglaltságot ennél. Pl. olvass egy jó könyvet, sétálj, menj el edzeni vagy csak ülj le nyugodtan és hallgasd a csöndet :) 
Lényeg, hogy másra figyelj, mint kizárólag magadra. 

Arra figyelj, hogy ne bántsd meg a párodat vagy a körülötted lévőket, rájuk vetítve a saját bajod. Szenvedj egy kicsit, de aztán egy lendülettel rugaszkodj el a negatív pontról egy pozitívabb felé.

Önuralom, fegyelem, önkritika és önirónia! Ezek szükségesek ahhoz, hogy kellemes emberré váljunk és elégedettek legyünk magunkkal. Tanítsuk meg a társunkat is, hogy bizonyos helyzetekben hogyan viselkedjen velünk - na persze ehhez kell az önismeret, anélkül nem megy. :)

Egy biztos: nem kell annyira komolyan vennünk magunkat sem a problémánkat. Hibák vannak és feladatok is, amik megoldásra várnak, de ettől nem kell elkeseredni, hanem le kell leküzdeni őket és boldogoskodni tovább :)

Ismerd meg magad és ha már ismered, szeretni is fogod hidd el! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése